Vælg den rigtige tagboksHar du oplevet de situationer, hvor du godt kunne bruge lidt mere plads i bilen? Så er det en god idé at investere i en tagboks, så du kan forøge bagagekapaciteten for din bil. Uanset om du skal på kør-selv-ferie, udflugter med familien eller har brug for ekstra plads til dit sportsudstyr. Du bør gøre dig nogle overvejelser, inden du køber en tagboks.

Vi har samlet nogle gode råd til dig, så du kan vælge den rigtige tagboks fra start.

Kend din bils maksimale vægt

Du skal vide, hvor tungt du må laste din bil og dens tag. I bilens instruktionsbog finder du informationer om bilens maksimale vægt på taget. Og i din bils registreringsattest finder du din bils tilladte maksimale vægt. Husk, at passagerer og udstyr også tæller med i den samlede vægt på din bil. Du kan risikere en bøde eller værre endnu, kan det udgøre en sikkerhedsrisiko, hvis du læsser din bil med mere vægt end det tilladte.

Last ikke for tungt
For at benytte en tagboks, skal der monteres nogle bøjler på taget - også kaldet tagbøjler. Når du skal laste din tagboks, skal du være opmærksom på den maksimale lasteevne i kilo på tagbøjlerne. Du må ikke laste boksen mere, end tagbøjlerne kan bære. Du kan finde de tagbøjler, der passer til netop din bil via vores bilsøgning.

Alle tagbokse har også en maksimal lastkapacitet, som ligger på 50-75 kg. Selvom det kan være fristende at pakke mere bagage, hvis der er plads i tagboksen, bør du ikke overskride den maksimale grænse. Du kan risikere, at bilen bliver ustabil, eller tagboksen bliver ødelagt.

Vælg en passende størrelse

Tagbokse fås i mange størrelser - korte, lange, smalle og brede. Hvilken tagboks der passer til dig, afhænger af dine behov. Tagboksens størrelse måles i liter og spænder fra ca. 300-600 liter.

Jo større en tagboks du vælger, jo mere bagage kan du have med. Du bør dog være opmærksom på, at en høj tagboks kan give pladsproblemer i viadukter, p-kældre eller din egen garage. Hvis du har en høj bil, bør du derfor overveje, om en lavere tagboks er et bedre valg.

Kort eller lang?
Du bør vælge en tagboks med en længde, hvor du stadig kan åbne bagklappen. Vi anbefaler desuden, tagboksen ikke stikker ud over forrudens øverste kant med mere end 10 cm, da vinden på ruden kan have en uhensigtsmæssig effekt på tagboksen. Vi har tagbokse med en længde fra 139 cm til 235 cm. De længste tagbokse er ideelle til skiferier, hvor du får plads til dine ski, hvorimod de kortere tagbokse er perfekte til weekend- og campingferier. De største tagbokse kan bruges til begge dele.

Passer den på min bil?
Som udgangspunkt kan alle tagbokse monteres på alle biler, men du skal selvfølgelig overveje, om tagboksens størrelse passer til din bils størrelse.

Hvilken åbning skal tagboksen have?

Du har mulighed for at vælge mellem 2 åbningstyper. Du kan enten vælge åbning i en enkelt side, hvor du kan åbne tagboksen i fortovssiden (højre). Hvis du i stedet ønsker mere frihed til at montere tagboksen, hvis du eksempelvis også har en cykelholder på taget, så kan du vælge en dobbeltsidet åbning, hvor du kan åbne i begge sider.

Hvor ofte skal du bruge tagboksen?

Afhængigt af, hvor ofte du skal bruge din tagboks, bør du overveje hvilket bespændingssystem, du skal vælge. Bespændingssystemet er dét, der holder tagboksen fast til tagbøjlerne. Hvis du skal bruge din tagboks ofte, er et system med nem og hurtig montering bedre, så du slipper for at bruge tid og kræfter, hver gang du skal bruge din tagboks.