Godkendelser og sikkerhedNår du skal ud og finde en autostol, skal du kigge efter autostole, som enten er i-Size- eller ECE-godkendt. Med disse godkendelser sikrer du dig, at den stol du køber er lovlig og opfylder EU's sikkerhedskrav. Det betyder, at dit barn får den ultimative beskyttelse i trafikken, så I sikkert kan køre en tur i det blå.

ECE-44-03 og ECE-44-04

De 2 første cifre i den lange talrække under E-mærket skal være enten 03 eller 04, så ved du, at autostolen er godkendt efter gældende standard.


Autostole, mærket med ECE-44-03 eller ECE-44-04, er stadig de mest udbredte på markedet.

i-Size - fra kg til cm


i-Size-godkendelse er den nyeste sikkerhedsstandard inden for autostole. i-Size skal på sigt afløse den nuværende R44-godkendelse og bl.a. sikre mod fejlmontering i bilen. i-Size-autostole vælges ud fra dit barns højde og ikke efter vægt som hidtil. Inden du køber i-Size, bør du sikre dig, at der er plads til en i-Size-autostol i din bil, hvis den ikke allerede er godkendt til denne type stol.


i-Size findes i 3 størrelser:


Er det så mere sikkert?
i-Size er baseret på, at børn skal sidde bagudvendt så længe som muligt (indtil 15 mdr.), da det er 5 gange mere sikkert end fremadvendte autostole. i-Size giver dit barn langt mere beskyttelse i tilfælde af en sidekollision. Børn er mere sårbare i hals og nakke, da knoglestrukturen ikke er færdigudviklet. De har derfor brug for støtte, og det får de bedst i en bagudvendt autostol. Derfor anbefaler vi, at du bruger en bagudvendt autostol, så længe som muligt.

Du kan ikke installere stolen forkert, da autostolene monteres med Isofix. Det vil sige, at du kan bruge autostolene i alle biler med Isofix.

Kan jeg så ikke bruge min nuværende autostol?
Jo, hvis du har en autostol, der er ECE-44-03- eller ECE-44-04-godkendt, er autostolen stadig lovlig. i-Size skal ses som en mulighed for at købe en autostol, der lever op til de nyeste og strengeste sikkerhedskrav.

Hvad betyder det for mig?
Hvorfor er denne snak om i-Size vigtigt for mig? Det er relevant at kende til i-Size-standarden, når du skal købe en ny autostol. Det vil faktisk også være relevant, hvis du skal have en ny bil. Nyere biler har Isofix, men i-Size-autostole er lidt større end andre autostole, og derfor vil bilerne i fremtiden også have en i-Size-klassifikation. Det betyder, at bilerne har plads til de nye, større stole.

Hvorfor hedder det i-Size?
"I"-et i i-Size står for det engelske ord "Integral" - altså integreret. Det skyldes, at i i-Size-autostole bliver børn fastspændt med sele, der er integreret i selve autostolen - og ikke med bilens sikkerhedssele. "Size" betyder "størrelse" og hentyder til, at det er barnets højde, der er afgørende for, hvilken stol du skal vælge.

Top Tether - øg dit barns sikkerhed


Autostole kan være udstyret med et ekstra fastgørelsespunkt i form af en sele på autostolens øverste del, som kaldes "Top Tether". Det skal bruges i stedet for støttebenet og monteres sammen med Isofix. Det sikrer, at autostolens øverste del ikke tipper fremad ved en eventuel kollision. Dermed øger du dit barns sikkerhed. Du kan kun bruge denne form for forankring, hvis din bil har Top Tether-fastgørelsespunkter, som findes i nyere biler.
Sammenlign