Sådan bruger du dine startkabler

 

Kulden kan være en dræber for dit batteri. Hvis din bil ikke vil starte en kold vintermorgen, er det altid klogt at have startkabler i bilen.

Du kan følge denne vejledning til de fleste biler på det danske marked. 

 

1. Sluk motoren på både din egen bil og bilen, der skal hjælpe dig. Hvis du vil være på den sikre side, er det også en god idé at tage nøglerne ud af begge biler.

2. Sæt den ene ende af det røde pluskabel (+) på det strømgivende batteri (bilen, der skal hjælpe dig). Forbind den anden røde pluspol (+) på din bil (bilen med det flade batteri). Det er afgørende, at du ikke bytter rundt på den røde pluspol (+) og den sorte minuspol (-), da du i værste tilfælde kan risikere at lave en kortslutning.

Bonusinfo: Det er en god idé at købe startkabler med elektronikbeskyttelse, da du kan risikere at ødelægge motorstyringen, hvis bilen, der modtager strøm, er sart over for overspænding. (motorstyringen er den elektronik, der får det hele til at fungere i motorrummet). 

3. Forbind nu det sorte minuskabel på den strømgivende bils sorte minuspol (-) på batteriet. Forbind herefter den anden ende af det sorte kabel på din bil på stelpunktet (en tap på motorblokken, som er beregnet til at sætte strømkabler på), hvis din bil har det. Ellers kan du sætte kablet på en god stelforbindelse på motoren eller direkte på batteriets sorte minuspol (-). En god stelforbindelse betyder, at der skal være en god forbindelse fra det punkt, hvor du sætter kabler på, og hele vejen igennem stellet/karosseriet og ud til bilens batteri (som er forbundet med stellet).

Det er vigtigt at sikre, at motoren frit kan dreje rundt, så startkablerne ikke kommer i klemme.

4. Start motoren på den strømgivende bil. Start herefter bilen, der mangler strøm, inden der er gået 1 minut.

5. Når bilen er startet, skal du først fjerne det sorte minuskabel fra din egen bil, og herefter fra batteriet på den strømgivende bil. Gentag proceduren med det røde pluskabel.

6. Kør til sidst en tur på over en halv time, så batteriet bliver ladet op. Efterfølgende er det en god idé at lade batteriet fuldt op med en batterilader

 

 

Sammenlign