Vælg den rigtige autostol

Hvordan finder du den rigtige autostol i junglen af forskellige begreber, sikkerhedskrav mv.? Før du beslutter, hvilken autostol du skal købe, bør du gøre dig nogle overvejelser. Det sikrer, at du kommer hjem med den autostol, der passer til netop dit barn og jeres behov.

Hvis dit barn er under 135 cm skal han/hun sidde i en autostol eller selepude (4-10 år), der passer til højde og vægt, når de er med i bilen.

Skal autostolen bruges i én eller flere biler?
Har I brug for, at autostolen let skal kunne flyttes fra en bil til en anden? I bør sikre jer, at autostolen passer i begge biler. Har begge biler Isofix? Hvis ikke, bør I overveje, om I skal have en autostol uden Isofix eller sikre jer, at autostolen både kan benyttes med og uden Isofix.

Sikkerhed?
Du skal vælge en autostol, der enten er ECE-44-03-, ECE-44-04-godkendt eller i-Size, så de opfylder en lang række sikkerhedskrav. Så sikrer du dig, at autostolen er lovlig.

i-Size?
Hvis du ønsker en autostol, der opfylder de nyeste og strengeste sikkerhedskrav, bør du vælge en i-Size autostol.

Montering med Isofix eller sele?
Har I en bil med Isofix-beslag? I så fald, bør I købe en autostol med Isofix. Isofix er let at montere, og dermed er der større sandsynlighed for, at du monterer stolen korrekt.

Fremad- eller bagudvendt?
Det sikreste valg er en bagudvendt autostol, indtil dit barn er 15 måneder. Bagudvendte autostole er 5 gange sikrere end fremadvendte autostole i tilfælde af en trafikulykke. Du bør derfor bruge bagudvendte autostole så længe som muligt.

Hvilken størrelse autostol skal du have?
De fleste autostole er klassificerede efter dit barns vægt. Du bør derfor vælge en autostol, der matcher dit barns vægt. Det er derfor en god idé at veje dit barn, inden du køber autostolen. Når dit barns hoved er vokset ud over kanten på autostolen, eller vægtgrænsen er nået, bør du skifte til en større autostol.

Vægtklasser:
- 0-13 kg
- 0-18 kg
- 0-25 kg
- 9-18 kg
- 9-25 kg
- 9-36 kg
- 15-36 kg
- 22-36 kg

Hvis du vælger de nye i-Size-autostole, skal du dog vælge størrelsen efter dit barns højde.

i-Size findes i 3 størrelser:
- 40-105 centimeter (0-4 år)
- 61-105 centimeter (6 måneder-4 år)
- 100-135 centimeter (3-12 år)

Er dit barn mellem 4-10 år?
Det er sikrest at bruge en selepude med ryglæn, når dit barn er ca. 4-10 år.