Luft- og kabinefilter

Du kender et kaffefilter, men kender du også luft- og kabinefilteret?

Værd at vide! 

Luftfilteret til motoren forhindrer støv og større partikler i at ryge ind i motoren, hvor de kan gøre skade på cylindervægge og tilstoppe dele af motoren. Er filteret meget beskidt, går det ud over bilens brændselsøkonomi og ydeevne. Derfor er det en god ide at holde øje med luftfilteret og udskifte det i passende intervaller.

Sådan skifter du luftfilteret

1. Åbn motorhjelmen og find luftfilterkassen. Typisk en lettilgængelig firkantet kasse monteret med klips eller skruer.

2. De fleste luftfilterlåg sidder fast med små klemmer, om kan løsnes med fingrene, så du kan tage låget af luftfilterkassen. Hvis låget er skruet fast: Brug passende værktøj til at afmontere skruerne og læg dem et sted, hvor de ikke bliver væk.

3. Notér, hvordan filteret sidder, og tag evt. et billede med din telefon af placeringen, så du har et billede som reference.

4. Løft filteret ud af luftfilterkassen og gør luftfilterkassen grundigt rent. En lille håndstøvsuger er guld værd til den slags. Tør efter med en klud.

5. Tag det nye filter og montér det i luftfilterkassen. Tjek evt. billedet, du tog af det gamle filter, så du får det monteret korrekt.

6. Montér låg og klemmer/skruer. Stram dem godt til – dog uden at overspænde. Der er rigtigt mange vibrationer i en motor, og en løs bolt kan forrette meget skade, hvis den løsner sig og bliver kastet rundt i motorrummet. uden at overspænde.

Pollenfilteret

Et pollenfilter (også kendt som et kabinefilter) opsamler støv og partikler, som man ikke ønsker at få blæst ind i hovedet, når man kører med klimaanlægget eller varmeblæseren tændt. Et åbent vindue kan også lukke en masse støv og skidt ind i bilen, men når vinduer og soltag er lukkede, er det godt for indeklimaet og udluftningssystemet, at det ikke vælter ind med støv og snavs.

Der er både billige, fintvævede pollenfiltre, som fanger pollen og støv, og carbonfiltre, som derudover også opsamler lugt og luftforurening. Før du skifter pollenfilter, er det vigtigt at finde ud af, hvilket filter der passer til netop din bil – og ikke mindst, hvor det gemmer sig.

Sådan skifter du pollenfilter

Pollenfilteret kan sidde under forruden, hvor du typisk skal afmontere nogle dækplader for at komme til det. I mange lidt nyere biler tilgår du filteret fra kabinen. På testbilen sidder filteret gemt inde bag handskerummet.

1. Find ud af, hvor dit filter sidder, og afmontér/åbn eventuelle dækplader.

2. Vip plastiklåget, der dækker for pollenfiltret, ned med en fladkærvet skruetrækker.

3. Tag fat i den ende af filteret, som sidder yderst, og træk det forsigtigt en smule ud. Hold godt øje med, hvordan filteret vender, da nogle filtre er retningsbestemte og skal vende rigtigt for at fungere optimalt.

4. Når du har noteret dig, hvordan filteret vender, kan du trække det helt ud.

OBS: Det er en god ide at rengøre montagerillerne og eventuelt støvsuge det lille rum, hvor filteret har siddet. Så bliver det nye filter ikke støvet til, når du tænder blæseren første gang efter filterskifte.

5. Pak dit nye filter ud af kassen og sammenlign eventuelt med det gamle filter, så du er sikker på, at størrelsen passer.

6. Vend det nye filter korrekt og skub det forsigtigt ind i slidsen. Skub det herefter helt på plads.

OBS: Da filteret er blødt, kan det godt være lidt besværligt. Tag evt. fat i begge sider eller skub det skiftevis i hver side en lille smule ind i slidsen, indtil det glider forholdsvist let og kan skubbes helt på plads.

7. Montér/luk eventuelle dækplader.

God arbejdslyst!  

 

Bemærk: Brugen af anvisningerne sker på eget ansvar. Vi er ikke ansvarlig for fejl, tab eller anden skade – direkte eller indirekte – ved at følge anvisningerne.

Hent guiden her

Sammenlign