Batteri

Batteriet er bilens hjertestarter

Bare rolig – du behøver ikke være bilkirurg for selv at skifte batteriet.

Værd at vide!

Før du skifter batteri: Sørg for at have bilens nøgler på dig, da visse bilmodeller låser dørene når strømmen kobles fra! I visse tilfælde kræver bilen en kode for at starte op igen. Hav derfor altid adgang til denne kode, inden du går igang. Der er stor forskel på, hvor meget strøm biler bruger. Nyere biler kan have et stort strømforbrug pga. meget ekstraudstyr. Ældre biler uden ekstraudstyr, bruger derimod mest strøm til at starte bilen. Er din bil svær at starte, er det en god ide at skifte til et batteri med lidt flere ampere.

1. Find batteriet

I de fleste biler sidder batteriet i motorrummet og er relativt let at komme til. Men i nogle modeller er det gemt under forruden, og der skal derfor afmonteres nogle paneler, før du kan udskifte batteriet.

2. Løsn batteriet

Løsn de bolte/møtrikker, der holder batteriet fastspændt, og læg dem et sted, hvor du let kan komme til dem.
Sørg for at løsdele ikke falder ned i motorrummet. Skulle uheldet ske, er et magnet teleskop et godt værktøj at have ved hånden.

OBS: Sørg for ikke at røre ved batteri-terminalerne, mens du løsner batteriet, da det kan føre til kortslutninger og i værste fald give et kraftigt stød.

3. Løsn batteriets terminaler

Lokaliser minusterminalen. I ældre biler er dette kabel ofte sort. På plusterminalen er der typisk monteret flere kabler. Det er også angivet på batteriet, hvilke terminaler, der er plus og minus. Brug en fastnøgle/skiftenøgle til at afmontere minusterminalen, og sørg for, at de løse terminaler ikke rører ved metaldele på bilen – benyt evt. en lille ren klud og en elastik til at beskytte terminalen.

Gentag proceduren med plusterminalen.

4. Udskift batteriet

Noter dig, hvordan batteriet vender, og løft det forsigtigt ud af bilen. Løft dit nye batteri på plads, og sørg for, at det vender som det gamle batteri. Sørg for, at batteriet sidder korrekt, og spænd det fast. Sørg for, at batteriet sidder solidt og fast, før du monterer plusterminalen.

Polerne kan være en anelse tykkere end på det gamle, fordi batteriet er nyt. Løsn derfor møtrikken på terminalen, før du skubber den ned over polen på dit nye batteri. Sørg for, at terminalen er skubbet helt i bund, og spænd derefter møtrikken passende – uden at overspænde. Gentag proceduren med minusterminalen.

God arbejdslyst! 

 

Bemærk: Brugen af anvisningerne sker på eget ansvar. Vi er ikke ansvarlig for fejl, tab eller anden skade – direkte eller indirekte – ved at følge anvisningerne.

Hent guiden her

Sammenlign