Bærearme

Jo friskere bærearme, desto bedre vejgreb!

Om bærearme 

Bærearmene er bevægelige dele af undervognen, som sørger for at hjulets vinkel ved forskellige belastninger er så optimal som mulig, så dækkene altid har optimal vejgreb. 

Værksted og sikkerhed 

1. Find gerne et gør-det-selv værksted – helst med en lift. Har du ikke adgang til en lift, kan du bruge en donkraft og en eller flere bukke. 

2. Før du hæver bilen: Sæt bilen i frigear og løsn boltene på de hjul, der skal arbejdes på. Afmontér kun det hjul, du skal arbejde bagved, og montér det igen efterfølgende, før du går videre til næste hjul. 

Afmontering 

Du skal bruge de store muskler, en stor mukkert, et seriøst stort koben og en styrekugle-aftrækker til at skubbe bærekugler ud af deres fatninger.

Bærearmen 

Bærearmen er typisk fæstnet med 3 monteringspunkter bestående af gummibøsninger og bærekugler, så den kan dreje omkring de to inderste monteringspunkter, mens den holder hjulmonteringen fast med én ydre bærekugle. 

Lokalisér monteringspunkterne 

1. Løsn møtrikken på den bærekugle, der sidder yderst – lige under bremseskiven. Afmontér evt. bremseskiven, da det giver mere plads til at svinge mukkerten. 

2. Behold møtrikken på bærekuglen, så du beskytter gevindet mod slagene fra mukkerten. Slå til bærearmen ved bærekuglen fra forskellige vinkler, indtil den løsner sig. Fjern møtrikken og skub bærearmen af den yderste bærekugle. 

3. Brug styrekugle-aftrækkeren til at afmontere det befæstningspunkt, der sidder på den forreste del af bærearmen. Husk at afmontere møtrikken først. Skub aftrækkeren godt ind over styrekuglen og giv den nogle solide slag med mukkerten, indtil bærearmen løsner sig. 

4. Drej hele bærearmen nedad, så du kan komme til det sidste befæstningspunkt med et stort solidt koben. Benyt den bukkede del af kobenet og pres gaflen ind imellem bærearme og bøsning. Sørg for, at den bøjede del af hovedet på kobenet støtter op imod en solid overflade. Vip nu kobenet, indtil bærearmen er trukket ud af bøsningen. 

Bærekugler 

5. Tag fat i de forskellige bærekugler og tjek deres tilstand. Er de meget løse og har revner i gummimanchetterne, skal de udskiftes. 

6. Tjek bøsningen, hvor du har brugt kobenet. Er den meget slidt og er gummiet revnet, skal den udskiftes. Dette kræver et særligt presseværktøj, som passer til bilen. 

Genmontering 

7. Udskift de slidte bærekugler med nye og genmontér derefter bærearmen i omvendt rækkefølge. 

8. Pres bærearmen ind i den bagerste bøsning. Giv den evt. nogle dask med mukkerten, indtil den er presset på plads. 

9. Skub bærearmen over den inderste bærekugle, genmontér møtrikken og spænd den, så den ikke løsner sig. 

10. Vip bærearmen op imod den sidste bærekugle og spænd den godt fast. 

11. Montér eventuelle bremser og hjul. 

God arbejdslyst!

 

Bemærk: Brugen af anvisningerne sker på eget ansvar. Vi er ikke ansvarlig for fejl, tab eller anden skade – direkte eller indirekte – ved at følge anvisningerne.

Hent guiden her